در این مقاله قصد داریم با انواع مسائل سفتکاری در حیطه ساختمانسازی و کاربرد آنها آشنا شویم. اینکه سفتکاری ساختمان اساساً چه چیزی تعریف میشود و کدام مصالح را در این بعد از ساختمانسازی مورداستفاده قرار میدهیم و هر یک چه ویژگیهایی را ایجاد میکند.
با توجه به گستردگی حیطه عمرانی و ساختوسازها، انواع مختلفی از مصالح ساختمانی تعریف میشود و با توجه به یک سری از ویژگیها امثال کاربرد آنها و ویژگیهایی که در ساختمان و در اعضای سازهای مختلف مدنظر هست، مورداستفاده قرار میگیرند.
در حالت کلی میدانیم برای اینکه یک بنا ساخته شود لازم است از مراحل مختلفی عبور کند که از یک سری جنبهها، این ابعاد را به بعد سفتکاری و نازککاری ساختمان تقسیم میکنیم. در تعریف کلی میتوانیم بگوییم سفتکاری را بهعنوان کارها و مراحلی تعریف میکنیم که در ساخت و تکمیل اسکلت اصلی سازهها و ساختمانها نقش دارند و نازککاری میتوان کارهای مکمل که باعث تسهیل سکونت ساکنان در بنای ساختهشده خواهد شد تعریف میکنیم مانند تأسیسات داخلی.
با توجه به سهم اساسی که مرحله سفتکاری در استحکام سازهها و پایداری بناها ایفا میکند، بسیار مهم است تا فرایندهای آن از قبیل انتخاب مصالح سفت کاری و پیادهسازی و اجرای آنها با دقت کافی تحت نظر مشاورین و متخصصین صاحب صلاحیت و با رعایت کامل استانداردها و الزامات فنی صورت گیرد تا تبعات جانی و مالی به دنبال نداشته باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و خرید ایمن با کارشناسان بازرگانی ایران پخش در ارتباط باشید.
مراحل سفتکاری ساختمانها
مراحل سفتکاری ساختمان را میتوانیم بهعنوان مراحل ساخت و اجرای اسکلت، وال پست، دیوارهای چینی تعریف کنیم که برای داشتن دیدی روشنتر مراحل سفتکاری ساختمان را به موارد زیر تقسیمبندی میکنیم:
- اجرای اسکلت ساختمان شامل: فونداسیون که خود شامل اجرای بتن مگر، آرماتوربندی ، جانمایی ریشه ستونها در ساختمان اسکلت بتن، جانمایی بیس پلیت ستونها در ساختمانهای فلزی، قالببندی فونداسیون، بتنریزی فونداسیون است.
- ستونها، دیوارهای برشی و سقف شامل: آرماتوربندی ستونها و دیوارهای برشی، قالببندی ستون و دیوار برشی، بتنریزی ستونها و دیوار برشی است.
- اجرای سقفهای بتنی شامل
- اجرای وال پست یا مهار لرزهای دیوارها شامل: مهار لرزهای مطابق با ضوابط پیوست ششم است.
- اتصال وادارها به سازه
- دیوارچینی شامل: بلوکهای سیمانی ازجمله بلوک سیمانی معمولی بلوک سیمانی طرح لیکا، بلوک لیکا، بلوکهای سفالی، بلوکهای گازی یا AAC و غیره است.
همچنین ببینید: مراحل دریافت جواز ساخت
شیب بندی بام شامل بهعنوان آخرین مرحله از سفتکاری که بهعنوان مرحله بعد از اجرای دیوارهای پیرامونی و اجرای جانپناه بام اجرا میشود. شیب بندی بام توسط مصالح مختلفی انجام میشود که از جمله آنها میتوان به مصالحی مانند بتن سبک که حاصل اختلاط پوکه معدنی یا صنعتی و ماسه و سیمان است، اشاره داشت.
انواع مصالح سفتکاری ساختمانها
پس از آشنا شدن با کلیات عملیات سفتکاری ساختمانها و فرایندهای مربوط به آن، در این قسمت میخواهیم مروری داشته باشیم با مصالح ساختمانی متعددی که در عملیات سفتکاری مورداستفاده قرار میگیرند و با کاربرد هر یک از آنها تا حدودی آشنا شویم.
آجرها
آجرها که جزو مصالح ساختمانی آشنا برای ما هستند، جزو اصلیترین مصالح سفتکاری محسوب میشوند. همچنین آجرها جزو نخستین مصالح ساختمانی بودند که در سازههای احداثشده به دست بشر مورداستفاده قرارگرفتهاند. امروزه انواع مختلفی از آجرها را داریم؛ از قبیل آجرهای رسی، آجرهای ماسه آهکی، آجرهای نسوز و غیره و هر دسته از این آجرها نیز خود انواع مختلفی با توجه به مشخصات فیزیکی و سایر مشخصات آن میتوانند وجود داشته باشند که کاربردهای مختلفی دارند. انواع مختلفی از آجرها را در ساخت دیوارهای ساختمان، نماهای ساختمانی، طاق زنی، ساخت دیوارچینی و غیره مورداستفاده قرار میگیرند.
بلوکهای ساختمانی
• بلوکهای ساختمانی از جمله دیگر مصالح مورداستفاده در عملیات ساختمانسازی محسوب میشود که آنها نیز دارای انواع مختلفی ازجمله با توجه به نوع مواد سازنده و مشخصات فیزیکی هستند. مانند بلوکهای بتنی توخالی، بلوکهای بتنی توپر یا سالید، بلوک سنگفرش و غیره.
این بلوکها در قسمتهای مختلف ساختمان از قبیل دیوارهای جداکننده، سقف تیرچهبلوک مورداستفاده قرار میگیرند.
گچ
گچها از جمله مصالح سفت کاری آشنا و ملموس برای ما هستند که اکثر ما در دوروبر خود و در محل زندگی خود با آن روبرو میشویم. گچها در قالب ترکیب با سایر مواد و مصالح و در قالب ملات های گچی در عملیات مختلف مانند ساخت دیوارچینی یا اجرای سقف طاق ضربی، نصب چارچوب در و پنجره میتواند مورداستفاده قرار گیرند.
آهک
از دیگر مصالح سفت کاری که از جمله در پروسه سفتکاری مورداستفاده قرار میگیرد آهکها هستند. نام دیگر آهک، کلسیم اکسید با فرمول شیمیایی CaO است که از جمله در اجرای شالودهها مورداستفاده قرار میگیرند. برای خرید آهک در تهران با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید.
سیمان
«سیمان» (Cement)، یکی از مهمترین مواد مورداستفاده در مصالح سفت کاری است. این ماده برای ساخت دوغاب، ملات و بتن مورداستفاده قرار میگیرد. سیمان یکی از مهمترین و اساسیترین مصالح ساختمانی است که کاربردهای گستردهای در ابعاد مختلف حیطههای عمرانی شامل ساخت انواع سازههای بتنی، مورداستفاده قرار میگیرد. سیمانها در انواع تیپهای مختلف هستند که از آنها در کارهای مختلف ساختمانی از قبیل کفسازیها، کانالکشیها و در کل بتنریزیهای متعدد مورداستفاده قرار میگیرند.
شن و ماسه
شن و ماسه از جمله مصالح سنگی مورداستفاده در صنایع ساختوساز است که در قالب ترکیب با سایر مسائل از جمله با سیمان و آب میتواند در ساخت بتنها و بتنریزیها مورداستفاده قرار گیرد که سیمانهای ترکیبشده با آنها در قالب بتن، به دلیل استحکام بالا، قابلیت تحمل بالایی دارد.
بیشتر بدانید: بررسی روند افزایش قیمت مصالح ساختمانی در ۱۰ سال اخیر
ملاتها در عملیات سفتکاری ساختمان
در عملیات سفتکاری ساختمان از انواع مختلفی از ملاتها با توجه به مقررات ملی ساختمان میتوانیم استفاده کنیم؛ مانند ملاطهای ماسه سیمان، ملات ماسه سیمان آهک، ملات گل و کاهگل و غیره. برای خرید سیمان در تهران تماس بگیرید.
مایه حیات در ساختمانسازی
شاید کمی جالب باشد ولی لازم است اشارهکنیم که آب یکی از این مصالح محسوب میشود که در اکثر فرایندها شامل تهیه بتن، تهیه انواع ملاتها و در حین استفاده از مصالح دیگر مانند آهک، گچ و غیره لازم است در مقدار بهینه خود مورداستفاده قرار گیرد و البته لازم است دارای ویژگیهای خاصی باشد. بهعنوانمثال نبود یک سری از عوامل شیمیایی دران که باعث تحت تأثیر قرار دادن ویژگیهای مصالح ترکیبشده با آنها میشود و غیره.
موارد بالا بخشی از مصالح ساختمانی مورداستفاده در امر سفتکاری ساختمانها را شامل میشود. در روال استفاده یکبهیک این مصالح لازم است پایبند مقررات ملی ساختمان و تأیید مهندسین امر باشیم تا ساخت بنای ما به لحاظ قانونی، امنیتی و سایر ابعاد، با مشکل مواجه نشود.
مرور و جمعبندی
مراحل سفتکاری ساختمان را میتوانیم از مرحله آمادهسازی زمین برای احداث ساختمان تا عملیات کندهکاری، نصب ستونها و تکمیل اسکلت اصلی ساختمان تعریف کنیم که از مصالح مختلفی در این مرحله استفاده میکنیم که آنها را تحت عنوان مصالح سفت کاری ساختمان میشناسیم و در مقاله حاضر با انواع مختلفی از این مصالح نامآشنا برایمان، آشناتر شدیم.