در این مقاله میخواهیم با جواز یا مجوز ساخت ساختمانها و مراحل دریافت آنها آشنا شویم.
با توجه به متداول بودن انواع ساختوسازها در کشور ما، موارد و مراحل مربوط به ساختمان شامل جواز ساخت، ازجمله آیتمهایی است که ممکن است در صحبتهای با افراد مختلف با آن برخورد کرده باشیم و اگر خود درگیر پروژههای ساختمانی شویم، به دلیل ارتباط مستقیم با این حیطه، لازم خواهد بود آشنایی بیشتری با آن داشته باشیم و پیگیر آن شویم.
توجه به این نکته ضروری است که دریافت جواز ساختمان در راستای انجام فعالیتها و اقدامات مربوط به ساختمانها ازجمله موارد ضروری و یکی از پیش نیازهای آن است و بهتر است در زمان مناسب نسبت به دریافت این جواز اقدامات لازم صورت گیرد. تمامی مراحل و تمامی هزینههای مربوط به طی این فرایند کاملاً مشخص است و میتوان نسبت به آن اطلاعات کافی به دست آورد.
نکته بسیار مهم در رابطه با مجوزهای مختلف ازجمله جواز ساخت، داشتن ذهنیت مثبت نسبت به آن است؛ درست است ممکن است فرآیندی زمان بر، کمی هزینه بر و در زمانهایی خسته کننده به نظر برسد، اما داشتن این ذهنیت درست که تمامی این مراحل در راستای تأمین ایمنی ملک بوده و برای انجام حرفهای و اصولی مراحل زیر نظر کارشناسان صاحب صلاحیت در نظر گرفته شده است، میتواند به داشتن دیدی مثبت و منطقی در طول فرآیندها به ما کمک کند.
آشنایی با جواز ساخت
پروانه یا جواز ساختمان بهمثابه پرونده رسمی از شهرداری تلقی میشود که به مالک یا پیمانکار پروژه اجازه ساختوساز یا بازسازی را در چهارچوب قوانین و ضوابط تعریفشده میدهد. درواقع تعیین این چهارچوبها و این استانداردها در راستای اطمینان از ایمنی هم صاحبان فعلی ساختمان و هم صاحبان بعدی آنها لحاظ میشود.
مانند تمامی مجوزهای قانونی، جواز ساخت ساختمان نیز نیازمند طی مراحل قانونی خود خواهد بود و هرگونه ساختوسازی که نیازمند پروانه ساختمان است، بدون دریافت آن غیرقانونی تلقی شده و فرآیند ساخت را با مشکلات متعددی مواجه خواهد ساخت. البته ممکن است برخی از تغییرات در چارچوب تعیینشده نیازمند اخذ جواز ساخت نباشند که لازم است نیاز یا عدم نیاز به جواز ساخت توسط شهرداری اعلام شود تا مشکلاتی چه به لحاظ ایمنی و چه به لحاظ مدارک مربوط به ساختمان و ملاحظات قانونی در مراحل مختلف در رابطه با ملک، ایجاد نشود.
همچنین ببینید: بررسی روند افزایش قیمت مصالح ساختمانی در ۱۰ سال اخیر
دلایل و اهداف اخذ جواز ساختمان
در راستای اهداف و دلایل نیاز به دریافت جواز ساخت میتوانیم به موارد زیر اشارهکنیم.
- ساختوساز در چهارچوب مشخصات فنی و رعایت کامل اصول شهرسازی مطابق با آییننامهها و ضوابط مندرج در طرح جامع شهری
- ساختوساز ایمنتر و اطمینانبخشتر
- بهرهمندی از تسهیلات بانکی
- بهرهمندی از خدمات بیمه در مورد ساختمان و افراد شاغل در آن ساختمان
- پیشگیری از بروز حوادث مربوط به ساختمان
- پیشبرد اصولی و علمی ساختمان و استفاده از تخصص و تجارب فنی و مهندسی
کلیاتی راجع به اینکه کدام پروژههای ساختوساز به جواز ساخت نیاز خواهند داشت
همانگونه که در مقدمه نیز اشاره شد، تمامی پروژههای ساختمانسازی به جواز ساخت نیاز ندارند و میتوان در محدوده تعریفشده برخی از تعمیرات یا اصلاحات مربوط را توسط افراد متخصص و صاحب صلاحیت بدون مجوز ساخت انجام داد.
بسیار مهم است که در اعمال و انجام هرگونه تغییرات بدون نیاز به مجوز ساخت، به میزان مجاز دخالت در آن بنا بدون نیاز به مجوز توجه ویژه شود و لازم است در این راستا از افراد متخصص و صاحب صلاحیت در ارتباط با قوانین و ضوابط شهرداری مشورت گرفته شود تا ملک ما دچار چه مشکلات استحکامی و چه مشکلات به لحاظ مجوزهای مربوطه که ممکن است در فرایند فروش یا ساختوساز در آینده دردسرساز شود، نباشیم. برای خرید آهک در تهران تماس بگیرید.
مدارک لازم در اقدام برای اخذ جواز ساخت و تشکیل پرونده
طبیعتاً مانند اکثر فرایندهای قانونی، برای دریافت جواز ساخت لازم خواهد بود مراحلی طی شود و مدارکی تکمیل و تحویل شود که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- گواهیهای انحصار وراثت شامل اصل گواهی و کپی آن
- مدارک مربوط به مالکیت
- مدارک مربوط به هویت مالک ازجمله کارت ملی شناسنامه
- برگهها و مدارک مربوط به تسویهحساب عوارض ساختمان و شهرداری مربوط به تصفیه در سال جاری و هم مربوط به تصفیههای سالهای پیشین
- نقشههای ساختمان
- لازم است مدارک بالا به مراکز مربوط به شهرداری تحویل داده شود تا درخواست مبنی بر اخذ مجوز ساخت ثبتشده و ادامه مراحل در روال انجام قرار گیرد.
- بازدید از ملک، ارزیابی ملک و گزارش فنی کارشناسی
پس از طی مراحل تشکیل پرونده در شهرداری در راستای اخذ جواز ساخت، دستور بازدید از محل ملک صادر خواهد شد و کارشناسان شهرداری برای بازدید و ارزیابی از ملک به آنجا مراجعه کرده و در کنار تطبیق اطلاعات، مواردی را که نیاز به اصلاح دارد ارزیابی خواهد کرد.در مرحله بعدی گزارش کارشناسان فنی شهرداری و نتایج مبنی بر تعیین کاربری ملک انجام خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انواع سیمان و کاربرد آن ها
صدور دستور تهیه نقشه
پس انجام مراحل بالا، از تشکیل پرونده تا ارزیابی محدوده ملک توسط کارشناسان فنی شهرداری و اعمال موارد لازم، دستور تهیه نقشه سازه صادر خواهد شد. به این معنی که نقشهای کامل از سازه تهیهشده و در اختیار شهرداری قرار داده خواهد شد تا بتوانند از ابعاد مختلف سازه را مورد ارزیابی قرار دهد. توجه شود که نقشهبرداری از ملک لازم است مطابق با ضوابط و چهارچوبهای اعلامی از طرف شهرداری انجام شود.
نهایی شدن نقشه و پرداخت عوارض
پس از ارجاع نقشه به کارشناسان مربوطه و در صورت نیاز اعمال اصلاحات و رفع مشکلات و نهایی شدن آن، عوارضی از قبیل عوارض نوسازی و عوارض شهرداری منطبق بر مشخصاتی از قبیل نوع کاربری، متراژ و سایر موارد بهطور دقیق محاسبه خواهد شد تا مالک نسبت به پرداخت آن اقدام نماید.
تعیین مدارک پیشنویس و مهندس ناظر
پس از طی مراحل مربوطه، تمامی مدارک پیشنویس تعیینشده و همچنین نسبت به تعیین مهندس ناظر برای ملک مربوط اقدام خواهد شد. برای انجام این مراحل لازم است فرمهای مربوط بهطور دقیق تکمیل و ثبت شوند. برخی از مدارک پیشنویس را بهقرار زیر میتوان نام برد:
- برگ سبز مربوط به رشتههای سازه، معماری، برق و مکانیک
- برگه سهمیه ناظر همراه با قرارداد بین مالک و ناظر ساختمان
- فایلهای تهیهشده مربوط به نقشههای سازه، برق و مکانیک
- چک لیستهایی ازجمله مربوط به مبحث ششم و نوزدهم مقررات ملی ساختمان
- برگه مربوط به تعهد مشاوره درزمینهٔ ژئوتکنیک و تأییدیه خاک
- برگه تعهد در راستای رعایت اصلاحیهها و تاییدیههای مربوط به نمای بنا
- مرحله صدور جواز یا پروانه ساخت
پس از طی مراحل لازم برای اخذ جواز ساخت مربوط به سازههای مختلف، در مرحله آخر پروانه ساختمانی چاپ خواهد شد که به کمک این پروانه میتوان فعالیتهای مربوط به ساختمان خود را زیر نظر شهرداری آغاز کرد.
هزینههای مربوط به جواز ساخت ساختمانها
در رابطه با اخذ هزینههای مربوط به جواز ساخت ساختمانها، میتوان گفت که روال مشخصی برای محاسبه آن وجود دارد که مواردی ازجمله عوارض شهرداری مربوط به سال جاری در آن دخیل خواهد بود و با استفاده از یک سری فرمولهای کاملاً ساده و مشخص میتوان این رقم را به حالت شفاف محاسبه کرد. همچنین برای خرید انواع مصالح ساختمانب میتوانید با کارشناسان بازرگانی ایران پخش تماس حاصل فرمایید.